“Voluntar în Nepal” – experiență unică prezentată de nemţeanul Ionuţ Ursu

 

11063915_971464539554065_5841254627027131572_n

Experienţa unică trăită de Ionuţ Ursu în Nepal, ca voluntar în sprijinul sinistraţilor, va fi prezentată chiar de acesta nemţenilor dornici să afle lucruri noi despre o civilizaţie din celălalt capăt al lumii, despre solidaritate, despre voluntariat.

Manifestarea “Mişcarea în voluntariat” are loc vineri, de la ora 17, în Sala Calistrat Hogaş de la Consiliul Judeţean.

Intrarea este liberă şi deja, printre cei care au anunţat că vor participa se numără şi primarul Dragoş Chitic. Preşedintele CJ Neamţ, Constantin Iacoban este aşteptat şi el, cu atât mai mult cu cât la ultima şedinţă de CJ, şeful administraţiei publice judeţene l-a prezentat pe Ionuţ Ursu consilierilor judeţeni şi i-a invitat şi pe aceştia să fie prezenţi.

 

“Un ocean imens de nevoi şi durere…”

 

“Mă numesc Ionuț Ursu, am 26 de ani și în urmă cu două luni am plecat voluntar în Nepal, pentru a fi de folos oamenilor de acolo, greu loviţi de groaznicul cutremur.
A fost o luna în care am acumulat multe cunoștințe medicale și experiență de viață. M-a impresionat mult comportamentul oamenilor, modul de cooperare a acestora cu echipele de intervenție medicală, cooperarea cu oficialitățile din Nepal. M-a marcat în mod deosebit întalnirea mea directa cu pacienții din Nepal. Sunt multumit și mă bucur că m-a ajutat sănătatea și am avut putere să dăruiesc din puținul priceperii mele. Știu că ajutorul meu a fost cât un strop de apă într-un ocean imens de nevoi, durere, lipsuri, deznădejde, dar a ajuns la niște oameni care își înfruntau cu demnitate destinul. Am plecat de acolo cu inima strânsă pentru că nu mai pot rămâne, dar cu speranța că Dumnezeu îi va ajuta pe acei oameni greu încercați de dezastrul care a trecut peste ei, pentru că au acum atâta nevoie de ajutor!

Pentru că vreau să vă împărtăşesc experienţa mea ca voluntar în Nepal, vă invit pe 10 IULIE 2015, LA ORA 16.45, LA SALA DE FESTIVITĂŢI A CONSILIULUI JUDEŢEAN NEAMŢ pentru a vă prezenta documentarul „MIŞCAREA ÎN VOLUNTARIAT”, o scurtă incursiune în lumea voluntariatului în domeniul sănătăţii. Un documentar despre oameni, despre deznădejde, curaj în faţa dezastrului, speranţă şi reinventarea de sine. Tot cu ocazia acestui eveniment va avea loc și expoziția foto cu imagini inedite surprinse în Nepal. Vă aştept cu drag!” este mesejul-invitaţie al tânărului care a crescut la Casa de Copii şi a absolvit Facultatea de Geografie.

A crescut la Casa de Copii

 

11866433_1021800171187168_6658281003785169912_n

Toata viata mea de până acum am trăit în Piatra Neamț, în centre de plasament. “Elena Doamna” este casa de copii unde mă voi întoarce mereu cu drag, pentru că acolo este “acasă” pentru mine. Primii pași în viață, primele cuvinte, primul contact cu realitatea, primele zile de școală, primele trăiri ale adolescenței, primul sărut, primele destăinuiri făcute unei persoane dragi, emoțiile anilor de liceu, anii de facultate, toate acestea sunt acum amintiri dragi, pe care le păstrez în suflet, pentru ca toți cei de acolo care s-au perindat până acum prin viața mea, au fost pentru mine “mamă”, tată, frați, surori, persoane de suflet care m-au sprijinit toată viața mea de până acum. Am pornit de acolo spre viață, cu multe vise, puternic, frumos educat, cu cunoștințe solide despre viață și multe sfaturi și învățături pentru “a trăi frumos”. Pentru că am văzut mereu în jurul meu oameni devotați, iubitori, cu suflet mare, cărora le pasă de cei din jur, am descoperit în mine aceeași dorință de a ajuta, de a mă dedica cu drag semenilor mei, atunci când au nevoie.

Am devenit voluntar la Salvare – voluntariatul oferindu-mi șansa de a avea satisfacții noi, de a deveni mai bun, mai puternic, cu aspirații mai înalte. Unul dintre cele mai deosebite și interesante evenimente din viața mea a fost să pot oferi umilul meu ajutor oamenilor loviți de cutremurul din Nepal, atât cât mi-a stat în putință. Am avut șansa să ajung acolo, pentru că mi-am dorit enorm atunci când am auzit de acest dezastru. Atâția oameni răniți, fără sprijin, fără adăpost… atâta nevoie de ajutor! Nu puteam să stau nepăsător și, cu ajutorul unor oameni cu suflet, am ajuns acolo– acesta este crezul tânărului crescut la Casa de Copii.

Programul „Există un erou în fiecare dintre voi“

 

646x404De anul trecut, Ionuţ s-a înscris şi în programul „Există un erou în fiecare dintre voi“, desfăşurat de SABIF, unde voluntarii pot interveni pentru stabilizarea unui pacient până la sosirea echipajului de Ambulanţă. Printr-o aplicaţie telefonică, aceştia sunt anunţaţi dacă în zona lor cineva are nevoie de ajutor, iar voluntarii au posibilitatea să răspundă cererii, contribuind astfel la salvarea vieţii persoanei în dificultate.   Tânărul a avut parte de un astfel de caz în august 2014, într-o zi când tocmai ajunsese în cămin dintr-o tabără. „Am primit pe telefon o solicitare pentru o persoană, la Gara de Nord. Am răspuns că mă duc, am luat un taxi şi, în faţa gării, am găsit un bărbat căzut, cu Poliţia în jurul lui, în aşteptarea salvării. M-am legitimat şi, după primele verificări, am constatat că era în stop cardio-respirator. Am început să-l resuscitez şi am anunţat în dispecerat, unde era doamna doctor Grasu, care mi-a spus să continui manevrele“, povesteşte Ionuţ.    Între timp, din dispecerat s-a luat decizia să fie trimis un echipaj de ambulanţă cu medic, iniţial fiind trimis un echipaj SMURD. „Când au ajuns medicii, după vreo opt minute, pacientul ieşise din stop, iar domnul doctor Grasu m-a felicitat şi m-a strâns la piept, spunându-mi că sunt un voluntar bun“, mărturiseşte tânărul.