Voluntariatul

Voluntariatul este activitatea de interes public desfașurată din proprie inițiativă de orice persoană fizică, în folosul altora, fără a primi o contraprestație materială; activitatea de interes public este activitatea desfașurată în domenii cum sunt: asistență și serviciile sociale, protecția drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de învățământ, științific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protecție a mediului, social și comunitar și altele asemenea.

Cine poate fi voluntar?

Simplu: ORICINE! Oricine poate să devinaă voluntar și să aducă astfel o contribuție, cât de mică, lumii care ne înconjoară. Important este să îți dorești acest lucru!
Dacă ești tânăr: îți poți construi un CV atractiv, în care perioada de voluntariat poate fi trecută ca și experiență. Mereu întâmpini oferte de joburi care cer minimum un an de experiență, nu neaparat în domeniu cât în câmpul muncii. Ei, află că și voluntariatul contează! În al doilea rând, testezi o posibilă carieră, îți faci contacte care îți pot fi folositoare în viitor. Ajuți la crearea unei comunități mai bune în care să îți placă să trăiești încă zeci de ani. Și nu în ultimul rând îți faci noi prieteni!

Dacă ești șomer: stând acasă cu siguranță nu îți vei găsi locul de muncă ideal! Implicându-te în activități de voluntariat ai șansa de a acumula noi experiențe. Totodată îți creezi noi contacte care te pot duce la obținerea unui post așa cum ți-l dorești. Ai astfel ocazia de a nu “îți ieși din mână” în ceea ce privește munca, te ajută să nu te plafonezi stând în casă.
Dacă ești angajat: implicându-te într-o activitate de voluntariat poți rupe rutina activității zilnice și a monotoniei vieții cotidiene.

Dacă sunteți o familie: puteți petrece mai mult timp împreună, iar participarea la acțiuni de voluntariat unește oamenii. Puteți da un exemplu pozitiv copiilor, aducând un mare plus educației lor. Vă puteți exprima recunoștința că soarta v-a adus la un loc.

De ce sa devii voluntar?orff

* pentru a câstiga experiență în vederea obținerii unui job mai bun;
* pentru a nu pierde vremea acasă;
* pentru a-ți face noi prieteni și cunoștințe;
* pentru a învăța lucruri noi și a-ți forma deprinderi utile;
* pentru a da înapoi o parte din ceea ce ai primit de la alții;
* pentru a-ți face contacte utile;
* pentru a te simți util;
* pentru a te distra;
* pentru a face tranziția spre o noua viață;
* pentru a-i ajuta pe cei mai puțin norocoși;
* pentru a aduce un aport comunității în care trăiești;
* pentru a-ți asuma o responsabilitate;
* pentru a face parte dintr-o echipă;
* pentru a cunoaște și/sau a înțelege mai bine problemele comunității în care trăiești.

Ce pot face voluntarii?

Ca voluntar, poți ajuta fundația în toate acțiunile ei sociale sau culturale. Orice sprijin, cât de minor, aduce un aport major în atingerea obiectivelor fundației.
Astfel, ne poți fi alaturi prin:
– consiliere și informare a publicului țintă în diferitele acțiuni sociale. Ca exemplu concret, în cadrul Campaniei de prevenire a consumului de droguri și traficului de persoane, poți merge împreună cu noi în centre de plasament pentru a discuta cu tinerii de acolo despre riscul pe care îl reprezintă drogurile, cât și ofertele tentante venite de la diverși-terțe persoane.
– pregătirea și distribuirea unor pachete pentru beneficiarii organizației (copii, bătrâni, familii cu venituri mici sau foarte numeroase, persoane cu dizabilități)
– organizarea de evenimente (vizite oficiale, licitații, conferințe)
– campanii de promovare a sanatății (culegerea de informații despre situații deosebite din mediul sanitar, sesizarea cazurilor speciale și rezolvarea lor)
– campanii de popularizare (aducerea în vizorul persoanelor, instituțiilor și companiilor competente a obiectivelor, proiectelor și campaniilor fundației pentru a obține sprijinul acestora în realizarea lor)
Ca voluntar, poți ajuta fundația în toate acțiunile ei sociale sau culturale. Orice sprijin, cât de minor, aduce un aport major în atingerea obiectivelor fundației.